Slimme vragen voor slimme pubers
Puberpraatkaarten
We weten allemaal dat het stellen van vragen aan kinderen een kunst op zich is. Maar wat gebeurt er als die schattige kleintjes ineens pubers worden?
Nou, dan wordt het een heel nieuw spelletje! Je puber vragen stellen is één ding, maar wat je eigenlijk wilt is een goed gesprek met je puber.
Wil je een diepgaand gesprek voeren met je puber?
Dan is het belangrijk om vragen te stellen die niet simpelweg met een eenvoudig 'ja' of 'nee' kunnen worden afgedaan. De magie begint pas wanneer je hun nieuwsgierigheid prikkelt en ze uit hun comfortzone haalt. De puberteit draait om het hervinden van elkaar. Een nieuwe fase voor zij volwassenen zijn.
Praten met jongeren kan een uitdaging zijn.
Soms lijken ze geen zin te hebben, klappen ze dicht, verdwijnen ze in hun eigen wereld met oortjes in, of rollen ze met hun ogen. Als ouder is geduld een deugd, maar doorzettingsvermogen is net zo belangrijk.
Gratis puber coachkaarten
Een effectieve strategie is het stellen van vragen die hen verrassen en uitdagen om verder te denken, vragen waarop ze niet zomaar kunnen antwoorden met een laconiek 'ja', 'nee', of 'duh'. Om je op weg te helpen heb ik hier puber coachkaarten voor gemaakt, maar ik zal je in deze blog ook op weg helpen hoe je prikkelende open vragen kunt stellen aan je puber, zodat je niet enkel vragen stelt, maar een gespreksvoering krijgt. Ook kun je mijn puber coachkaarten gratis downloaden met allerlei voorbeelden.
Van "Hoe was je dag?" naar "Wat was het coolste dat er vandaag op school gebeurde?"
Pubers hebben niet altijd zin in de standaard "Hoe was je dag?"-vraag. Probeer in plaats daarvan gericht te zijn op positieve ervaringen. Door te vragen naar het coolste moment, geef je ze ruimte om positieve dingen te delen en geeft het hen het gevoel dat je echt geïnteresseerd bent.
Van "Heb je je huiswerk gedaan?" naar "Wat zijn je grootste uitdagingen bij het maken van huiswerk?"
In plaats van simpelweg te informeren naar de status van hun huiswerk, ga dieper in op de uitdagingen die ze tegenkomen. Het opent de deur naar een gesprek over hoe je hen kunt ondersteunen bij het omgaan met moeilijkheden.
Van "Wat wil je eten?" naar "Welk gerecht heb je recent ontdekt dat je echt lekker vindt?"
Deze verandering in toon geeft pubers de ruimte om hun groeiende smaakpapillen te verkennen. Het kan ook leiden tot leuke gesprekken over koken en gezond eten.
Van "Heb je je kamer opgeruimd?" naar "Wat is jouw ideale manier om je ruimte georganiseerd te houden?"
In plaats van ze simpelweg te vertellen om op te ruimen, nodig je ze uit om na te denken over wat voor hen werkt. Dit kan helpen bij het ontwikkelen van verantwoordelijkheid en organisatorische vaardigheden.
Van "Hoe ging het op school?" naar "Wat zijn jouw doelen voor deze maand?"
Richt je op toekomstige doelen in plaats van alleen het verleden. Dit moedigt pubers aan om na te denken over hun ambities en hoe ze deze kunnen bereiken.
Van "Heb je ruzie gehad met je vrienden?" naar "Hoe ga je om met meningsverschillen in je vriendschappen?"
Dit verschuift de focus van het negatieve naar het constructieve. Het moedigt jouw puber aan om na te denken over hun conflictresolutievaardigheden en hoe ze kunnen groeien in het omgaan met meningsverschillen.
Van "Vertel me over je vrienden" naar "Zijn er nieuwe mensen in je leven waar je graag meer tijd mee zou willen doorbrengen?"
Dit opent een dialoog over veranderende sociale kringen en nieuwe vriendschapsmogelijkheden. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent in hun sociale ontwikkeling.
Vragen stellen aan pubers is als het openen van een deur naar hun groeiende wereld. Het vergt wat aanpassing, maar met de juiste vragen kunnen we waardevolle gesprekken voeren en onze relatie met onze pubers verdiepen.
Om je nog beter op weg te helpen heb ik puber coachkaarten gemaakt. Deze puber coachkaarten bestaan uit 30 vragen over van alles en helpt ouders en pubers met elkaar te praten. Wat de kaarten zo bijzonder maakt is dat ze ervoor zorgen dat je weer op een leuke manier tijdens de puberteit met elkaar gaat kletsen. Het helpt pubers om zich op een andere manier te uiten en een eigen identiteit te ontwikkelen. Dit vergt een nauwe samenwerking met jou als ouder.
De puber coachkaarten helpt pubers simpel aangeven wat zij belangrijk vindt of juist moeilijk vindt, iets wat je als ouders graag wilt bereiken tijdens de puberteit, een open gesprek.
Veel plezier met de kaartjes!
Wil je de gratis puberpraat kaartjes in je mailbox ontvangen?
Vul dan hier je gegevens in en check nadien je mailbox & spamfolder!
Ikzelf ben geen fan van spam, dus je wordt zeker niet overladen met mails indien je op de mailinglijst staat en je kan je uiteraard op elk moment uitschrijven.
Reactie plaatsen
Reacties