Hoe te handelen als je vermoedt dat je kind drugs gebruikt: Drugsgebruik herkennen en ermee omgaan
Wil je weten of jouw kind gebruikt? Pubers vertellen niet altijd alles over hun vrijetijdsbesteding, dus het is mogelijk dat je niet zeker bent of jouw kind ooit drugs heeft gebruikt. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om erachter te komen over de algemene kenmerken drugsgebruik.
“Ik vermoed dat mijn zoon drugs gebruikt. Hij gedraagt zich ineens zo vreemd, liegt tegen ons en doet het slecht op school. Hoe help ik mijn kind van de drugs af?”
Het kan lastig zijn om drugsgebruik bij je kind te herkennen. Veel signalen van drugsgebruik kunnen namelijk ook door iets anders veroorzaakt worden. Wees daarom alert en bespreek drugsgebruik met je kind. Een open en niet-veroordelend gesprek werkt vaak het beste.
Tips om het gesprek te openen
Hier zijn enkele waardevolle tips om ervoor te zorgen dat jouw kind openlijk kan praten over drugsgebruik:
-
Kies een rustig moment:
-
Wacht op een geschikt moment om het gesprek aan te gaan. Vermijd haastige situaties en zorg voor een ontspannen sfeer. Momenten zoals tijdens het eten, tijdens een wandeling of in de auto kunnen ideaal zijn.
-
-
Toon Interesse en Vraag naar Ervaringen:
-
Laat zien dat je echt geïnteresseerd bent in de wereld van je kind. Vraag open-ended vragen over hun ervaringen en luister actief zonder te oordelen. Dit helpt om een vertrouwelijke sfeer te creëren.
-
-
Praat Niet Te Veel, Maar Vraag Naar Hun Mening:
-
Vermijd overmatig praten over je eigen standpunt. Geef je kind de ruimte om te delen wat ze denken en voelen. Door naar hun mening te vragen, moedig je een open dialoog aan en help je hen zich gehoord te voelen.
-
Door deze benadering te volgen, vergroot je de kans dat je kind zich comfortabel voelt om eerlijk te praten over drugsgebruik, waardoor je als ouder meer inzicht krijgt en samen aan oplossingen kunt werken.
Wil je eerst meer onderzoek doen, lees dan verder:
Symptomen van drugsgebruik herkennen
Het herkennen van signalen van drugsgebruik bij je kind is een delicate taak. Blijf ook alert op andere oorzaken. Hier volgt een overzicht van de indicatoren en handvatten om als ouder te gebruiken:
Fysieke Symptomen:
1. Verwijde pupillen:
· Let op ongewoon grote pupillen, vooral als dit niet overeenkomt met veranderingen in lichtomstandigheden. Een mogelijk teken van drugsgebruik.
2. Rode ogen:
· Bloeddoorlopen ogen kunnen wijzen op drugsgebruik, vooral bij stoffen zoals cannabis.
Gedrags- en Emotionele Veranderingen:
3. Algemene kenmerken:
· Houd toezicht op ongebruikelijk houding, veranderingen in stemming, en ongewenst gedrag zoals agressie of juist opgewekt. Deze signalen kunnen indicatief zijn voor drugsgebruik.
4. Negatieve gevolgen:
· Wees alert op negatieve effecten zoals slechte schoolprestaties, en verschuivingen in vriendschappen die kunnen voortkomen uit drugsgebruik.
5. Stemmingswisselingen:
· Plotselinge veranderingen in emoties kunnen wijzen op soort drugs gebruik, let op dit is ook iets wat bij een puber hoort.
Subtiele signalen en Verslavingskenmerken:
6. Subtiele symptomen:
· Let als ouder op subtiele signalen zoals veranderingen in houding, stemmingswisselingen, nieuwe vrienden zonder thuis mee te brengen, afzondering, liegen, vermoeidheid, eetgedrag, geldproblemen, en vluchtgedrag.
Overzicht Signalen:
7. Veranderingen in Gedrag:
· Let op veranderingen zoals praterigheid, sloomheid,snel geïrriteerd of toegenomen durf, die kunnen wijzen op specifieke drugs zoals xtc, wiet, of alcohol.
8. Verandering in Vriendenkring:
· Merk op of de vriendenkring verandert en of vrienden zelden worden meegebracht naar huis.
9. Afzondering en Liegen:
· Let op afzondering, depressieve gevoelens, leugens en vermijding van het gezinsleven als tekenen van mogelijk drugsgebruik.
10. Fysieke Veranderingen:
· Let op fysieke signalen zoals vermoeidheid, bleekheid, en veranderingen in eetgedrag.
11. Geldproblemen:
· Geld opmaken. Houd financiële zaken in de gaten, aangezien druggebruik vaak gepaard gaat met geldproblemen.
12. Confrontaties en Boosheid:
· Wees alert op confrontaties en boosheid wanneer je het onderwerp aansnijdt, wat kan wijzen op defensieve reacties.
Specifieke kenmerken per verschillende soorten drugs
1. Cannabis (hasj en wiet):
-
Signalen:
-
Rode ogen na gebruik
-
Ongebruikelijke geur op kleding of adem.
-
vreetkick krijgen
-
2. XTC:
-
Signalen:
-
Stemmingsschommelingen.
-
Seksueel opgewonden.
-
Duizeligheid.
-
droge mond
-
3. Cocaïne:
-
Signalen:
-
Overmoedig gedrag.
-
Vermoeidheid na gebruik.
-
Geldproblemen.
-
4. Speed:
-
Signalen:
-
Verhoogde energie.
-
Onrustig gedrag.
-
Veranderingen in eetgedrag.
-
gewicht verliezen
-
5. 3-MMC:
-
Signalen:
-
Verhoogde hartslag.
-
Euforische stemming.
-
Overmatig zweten.
-
6. GHB:
-
Signalen:
-
Verwarring.
-
Ongecoördineerd gedrag.
-
Verminderd bewustzijn.
-
7. Alcohol:
-
Signalen:
-
Alcohol adem ruikt
-
Slaperigheid.
-
Veranderingen in spraakpatroon.
-
8. Lachgas:
-
Signalen:
-
Lachbuien.
-
Duizeligheid.
-
Verwarring.
-
zware armen
-
9. Paddo's & Truffels:
-
Signalen:
-
Visuele hallucinaties.
-
Versterkte emoties.
-
Veranderingen in perceptie van tijd.
-
wijd openstaande pupillen
-
10. 2C-B:
-
Signalen:
-
Visuele hallucinaties.
-
Verbeterde zintuiglijke waarneming.
-
Stemmingsschommelingen.
-
11. Ketamine:
-
Signalen:
-
Dissociatieve effecten.
-
Verminderde coördinatie.
-
Sloomheid.
-
gesloten oogleden
-
12. Ayahuasca:
-
Signalen:
-
Sterke hallucinaties.
-
Spirituele ervaringen.
-
Misselijkheid of braken.
-
13. LSD:
-
Signalen:
-
Intense visuele effecten.
-
Veranderde gedachtepatronen.
-
Verhoogde hartslag.
-
14. Benzodiazepines:
-
Signalen:
-
Slaapzuchtigheid.
-
Verminderde angst.
-
Geheugenverlies.
-
15. Heroïne:
-
Signalen:
-
heroïne vernauwde pupillen.
-
Slaperigheid.
-
Moeilijke ademhaling.
-
16. 4-FA (amfetamine):
-
Signalen:
-
Verhoogde energie.
-
Overmatig praten.
-
Veranderde perceptie van geluid.
-
Algemene Signalen van Drugsgebruik:
-
Signalen:
-
Gedragsveranderingen.
-
Veranderingen in vriendenkring.
-
Financiële problemen.
-
Slechte schoolprestaties.
-
Onverklaarbare geldproblemen.
-
Veranderingen in eet- en slaappatronen.
-
Hoe nu verder?
Het vermoeden van drugsgebruik bij je kind is beangstigend, maar het is cruciaal om kalm te blijven, openlijk te communiceren en professionele hulp te overwegen. Begrijp de signalen, spreek je uit, en zet het welzijn van je kind voorop. Als je denkt dat je kind in een fase van verslaving verkeert, is het essentieel om te begrijpen dat drugsgebruik en verslaving zich ontwikkelen in verschillende stappen. Van experimenteren uit nieuwsgierigheid tot recreatief gebruik op specifieke momenten, zoals feestjes, en evoluerend naar gewoontegebruik, waarbij drugs regelmatig worden ingenomen.
Wanneer gewoontegebruik problemen veroorzaakt, zoals financiële lasten en veranderde doelen voor drugsgebruik, wordt het problematisch gebruik genoemd. De laatste fase is verslaving, waarbij het moeilijk wordt om de dag door te komen zonder drugs. Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen alle fasen doorloopt en sommigen bepaalde fases overslaan.
Verslaving heeft diverse oorzaken, waaronder biologische (erfelijkheid), psychische en sociale factoren. Erfelijkheid kan invloed hebben op hoe de hersenen reageren op middelen, terwijl psychische problemen en sociale problemen, zoals weinig sociale steun, het risico op verslaving verhogen.
Het ontstaan van verslaving is complex, en niet iedereen die aan bepaalde criteria voldoet, wordt automatisch verslaafd. Het vermijden van blootstelling aan middelen speelt ook een rol; iemand kan niet verslaafd raken aan middelen als deze er niet mee in aanraking komt. Mensen met psychische problemen, zoals angst of depressie, kunnen sneller naar drugs grijpen als een kortetermijnoplossing voor hun emotionele uitdagingen.
Deze stappen en factoren begrijpen is cruciaal om mensen met een mogelijke verslavingsuitdaging effectief te ondersteunen en een gezond welzijn te bevorderen.
Verslaving, ofwel afhankelijkheid, is het voortdurende gebruik van een middel ondanks negatieve gevolgen. Willen gebruiken verandert in moeten gebruiken, en dit geldt ook voor gedragsverslavingen zoals roken, gokken, of gamen. Niet elke verslaving is gelijk, variërend per persoon en middel. Het begrip van deze complexe dynamiek is cruciaal voor effectieve ondersteuning bij verslavingsproblematiek.
Waarom Geen Drugstest?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om een drugstest uit te voeren, kan dit wantrouwen opwekken en de relatie met je kind schaden. Een open gesprek aangaan vergroot de kans op een beter begrip en communicatie.
Reactie plaatsen
Reacties