DE REIS DOOR DE PUBERTEIT

Gepubliceerd op 14 november 2023 om 14:14
kllsn coaching

De reis door de Puberteit:

Ontdek de Wereld van een jongerencoach


Dé vraag als ik vertel wat voor werk ik doe, 'wat doet een pubercoach of jongerencoach eigenlijk?'. In deze blog neem ik je mee naar wat ik precies doe en wat ik voor jou zou kunnen betekenen. De puberteit is een periode van intense verandering, zowel fysiek als mentaal. Voor pubers en ouders kan deze fase uitdagend zijn, vol obstakels en onzekerheden. Hier komt de jongerencoach in beeld. Maar, wat doet een jongerencoach dan eigenlijk?

Het puberbrein

Een puber veranderd, omdat zijn brein veranderd. Het puberbrein is echt een interessant onderwerp. In deze fase van ontwikkeling ondergaan hersenen van pubers behoorlijke veranderingen.

Het limbisch systeem, dat emoties reguleert in de hersenen, ontwikkelt zich snel, terwijl de prefrontale cortex, verantwoordelijk voor planning en impulsbeheersing, wat achter lijkt te lopen.

Dit verklaart waarom pubers soms impulsieve beslissingen nemen of sterke emoties ervaren. Ze zijn nog bezig met het fine-tunen van hun vermogen om risico's in te schatten en langetermijndoelen te plannen. Tijdens de puberteit zijn de hersenen zich aan het ontwikkelen, dingen veranderen, maar niet allemaal tegelijk. Je jongere is op weg naar zelfstandigheid en heeft jou nu hard nodig ookal roept hij of zij van niet.

Het puberbrein uitgelegd

Tijdens de puberteit vinden er op allerlei gebieden veranderingen plaats, vooral in het voorste deel van het puberbreinbrein.

Wat betekent dit voor de breinprestaties van je kind? Wat gaat er goed en wat loopt minder soepel in een doorsnee tienerbrein?

Hier zijn een paar zaken die veranderen tijdens de reis die jou jongere aflegd naar zelfstandigheid:

  • Pubers voelen minder remmingen en neigen naar het opzoeken van risico's.

  • Het beheersen van emoties verloopt moeizaam.

  • Concentreren is een uitdaging; pubers raken snel afgeleid en hebben moeite met plannen.

  • Het overzien van langetermijngevolgen is lastig of niet zo effectief.

  • Pubers worden avondmensen vanwege veranderingen in hun bioritme.

  • Pubers zijn sterk op zoek naar acceptatie, wat hen beïnvloedbaar maakt.

  • Ze zijn gevoeliger voor beloningen dan voor straffen.

Voor ik vertel wat het werk van een jongerencoach precies inhoud, wil ik je eerst meenemen in de fases van een puber.

Opvoeden van jongeren die zicht ontwikkelen

Voor ik vertel wat het werk van een jongerencoach precies inhoud, wil ik je eerst meenemen in de fases van een puber.

De eerste (puber) fase

De puberteit begint steeds eerder, meestal tussen de leeftijd van 10 en 14 jaar, maar er zijn ook al kinderen van 9 die hier in terecht kom.

In deze vroege fase ervaren pubers vaak een toename van hormonen en lichamelijke veranderingen. Ze kunnen humeurig zijn, meer privacy wensen en hun identiteit beginnen te verkennen.

Als jongerencoach is mijn rol hier om een veilige ruimte te bieden waar pubers hun emoties kunnen uiten en begrijpen. We verkennen samen hun groeiende behoefte aan onafhankelijkheid en zelfexpressie.

Omgaan met een puber op weg naar volwassenheid

De tweede (puber) fase: Wie Ben Ik?

Tijdens het midden van de puberteit, rond de leeftijd van 15 tot 17 jaar, komt de zoektocht naar identiteit op de voorgrond. Pubers vragen zich af wie ze zijn, wat ze willen en wat hun plaats is in de wereld. Dit kan leiden dat je puber wil experimenteren met verschillende stijlen, interesses en vriendschappen.

Als jongerencoach ondersteun ik pubers bij zelfontdekking. We bespreken hun passies, talenten en persoonlijke waarden. Dit helpt hen niet alleen bij het vormgeven van hun identiteit, maar ook bij het stellen van doelen voor de toekomst.

Hoe ga je als ouder het gesprek aan met je tieners

De rol van de pubercoach in deze fase

Als ervaren jongerencoach ben ik me bewust van de uitdagingen die ouders tegenkomen tijdens de puberteit van hun kinderen.

Het is een fase vol veranderingen, zowel voor de opgroeiende pubers als voor de ouders die hen begeleiden. Daarom ben ik er niet alleen voor pubers maar ook voor ouders die een beter begrip willen krijgen en praktische begeleiding nodig hebben. Ik heb hier zelfs een speciale cursus voor gemaakt, zie hier!

De derde fase van je puber: Vrienden en Relaties

Deze fase, vaak tussen 18 en 21 jaar, staat in het teken van sociale ontwikkeling. Pubers hechten veel waarde aan vriendschappen en beginnen misschien met het verkennen van romantische relaties. Ze proberen hun eigen weg te vinden in sociale kringen en experimenteren met verschillende vormen van intimiteit.

Als jongerencoach bespreek ik met pubers hoe ze gezonde relaties kunnen opbouwen en onderhouden. We behandelen onderwerpen zoals communicatie, respect en het stellen van grenzen.

In mijn online cursus komt onder andere aan bod hoe ouders met deze situatie om moeten gaan, maar ook hoe om te gaan met foute vrienden (leeftijdsgenoten). We bespreken zware problemen en hoe je als ouders hiermee om moet gaan. Van verslaving tot aan huiswerk tot voldoende slaap heel belangrijk is voor je puber.

Hoe krijg je je puber aan zijn huiswerk zonder teveel stress

De vierde fase van je puber: de toekomst

In de vierde fase verdwijnt de puberteit langzaam aan en krijg je er een jong volwassene voor terug.

Je puber wordt steeds minder je puber als deze de leeftijd tussen 22 tot 25 jaar bereikt. De focus van deze jong volwassene wordt verschoven naar de toekomst.

Ze gaan nadenken over studie- en carrièrekeuzes, financiële verantwoordelijkheden en het creëren van een eigen leven buiten het ouderlijk huis.

Opvoeden van jongeren die zicht ontwikkelen

Opvoeden van een puber

De vier fase zorgen vaak al voor wat meer duidelijkheid, maar een puber écht opvoeden brengt behoorlijke uitdagingen met zich mee. Hier onder deel ik was opvoedtips om het jullie wat makkelijker te maken.

Hoe benader je een eigenwijze puber op een effectieve manier?

  1. Actief Luisteren: Geef prioriteit aan het actief luisteren naar je puber. In plaats van direct instructies te geven, stimuleer je hen om zelf oplossingen te bedenken voor situaties. Toon oprechte interesse.

  2. Onderbouwen: Verklaar de redenen achter je verzoeken. De meeste pubers hebben een heldere uitleg nodig, zoals waarom je wilt dat je dochter op tijd thuiskomt, bevordert begrip en medewerking.

  3. Onderhandelen: Betrek pubers bij het vaststellen van regels. Communiceer duidelijk, bijvoorbeeld dat je verwacht dat je zoon wekelijks zijn bed verschoont, zonder overmatige bemoeienis met zijn persoonlijke ruimte. Praten, praten en nog eens praten.

  4. Consequenties van eigen gedrag ervaren: Laat pubers zelf de gevolgen van hun gedrag ontdekken. Als je zoon zijn sportkleren niet in de wasmand gooit, laat hem dan ervaren hoe het is om in vieze kleren te sporten. Deze aanpak moedigt hen aan verantwoordelijkheid te nemen.

  5. Belonen: Beloon gewenst gedrag eerder dan kritiek te uiten op een boze bui. Introduceer bijvoorbeeld een beloningssysteem met punten, waarbij bij het bereiken van bepaalde punten dubbel zakgeld wordt toegekend. Yes ook pubers zijn nog gevoelig voor het beloningssysteem vanuit ouders.

regels en grenzen. Omgaan met je kind die aan het veranderen is

Omgaan met Dwarsheid:

Pubers vertonen vaak weerstand, maar willen daar onder wel degelijk een goede relatie met hun ouders. En als ouder wil je dit natuurlijk ook.

Blijf luisteren, praten en toon interesse tijdens een gesprek. De puberteit is tijdelijk en straks als je puber volwassene is begrijpt hij of zij jou opeens beter. Volhouden dus.

Hoe doen andere ouders het? Omgaan met een puber en grenzen stellen.

Verbeter de relatie met je puber door de volgende tips te volgen:

  • Toon interesse: Informeer naar hoe het met je puber gaat zonder direct je mening te geven. Een goed gesprek mét je puber in plaats van tegen je puber praten.

  • Respecteer gevoelens: Erken de wensen, gevoelens en ideeën van je puber om hun zelfrespect te bevorderen, zonder alles goed te keuren. Zij zijn er nu mee bezig zich te ontwikkelen in eigen mening, stimuleer dit maar wees duidelijk in hoe jij hier over denkt.

  • Blijf bij je normen en waarden: Blijf vasthouden aan jouw belangrijke normen en waarden om betrouwbaarheid uit te stralen. Duidelijke regels zijn belangrijk voor pubers, ook in deze fase.

  • Overleg de regels: Bespreek en stel samen duidelijke regels vast, waarbij je steeds meer als adviseur optreedt in plaats van degene die de beslissingen neemt. Bedenk hierin welke normen en waarden jij belangrijk vind en welke je wat losser kunt laten. Pubers willen graag het gevoel hebben dat zij mee mogen beslissen. Geef hen in de dingen die voor jou minder belangrijk zijn, de ruimte.

  • Vertrouwen in de toekomst: Begrijp dat je puber dezelfde persoon blijft, maar dat bepaalde kenmerken tijdens de puberteit duidelijker worden. Vertrouw op jezelf als ouder en wees geruststellend. Het gedrag kan nu wat extreem voelen, maar dit is de weg naar volwassenheid.

Opvoeding gaat over behoefte en grenzen

De rol van ouders in de opvoeding

De reis door de fases van de puberteit is niet alleen voor pubers, maar ook voor ouders.

Als jongerencoach werk ik nauw samen met ouders om hen te ondersteunen bij het begrijpen van de ontwikkelingsfasen van hun kinderen en het creëren van een ondersteunende omgeving.

Mijn taak als pubercoach is dus vooral ervoor zorgen dat de puberteit soepeler en met minder moeite verloopt. Jullie opstaan voor elkaars mening en samen de uitdaging aangaan. Onderwerpen bespreken en samen werken naar de volgende fase.

Heb jij na het lezen nog hulp nodig bij het opvoeden van jouw pubers? Over hoe je grenzen stelt en de liefde weer kan versterken tussen jullie? Stuur mij dan een bericht of plan een gratis adviesgesprek in.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.